Založ si blog

Aktuálny stav v našej nemocnici a možné riešenia

História a fakty

V roku 2005 mesto Levoča prevzalo  nemocnicu od VÚC aj napriek tomu, že ročný rozpočet nemocnice je vyšší ako ročný rozpočet mesta. V rokoch 2006-2007 opustilo nemocnicu  takmer  40 atestovaných lekárov  pre stagnáciu a  slabé platové podmienky. Otvorenie konkurenčného Neurologického oddelenia v Spišskej Novej Vsi spôsobilo odchod 7 neurológov, čo takmer zlikvidovalo Neurologické oddelenie v Levoči. Z týchto dôvodov zasadalo začiatkom roku 2008 Mimoriadne zastupiteľstvo, ktoré sa zhodlo na nutnosti vstupu strategického investora.

Vstup spoločnosti Agel v novembri 2008 odsúhlasili jednohlasne  všetci 19 poslanci Mestského zastupiteľstva.  A urobili dobre, že  tak hlasovali,  pretože rozpočet mesta neumožňoval a neumožňuje  každoročné sanovanie straty nemocnice.

V roku 2008, keď do spoločnosti vstúpil Agel bola strata nemocnice  960 000 €, v roku  2009 stratu  znížili na 540 000 € a v roku 2010 na 230 000 €. Sú to obrovské peniaze. Za roky 2008 až 2010 spoločnosť AGEL vykryla stratu nemocnice vo výške 1,73 milióna eur, ktorú by inak muselo platiť mesto. A na to sme peniaze nemali.

 

Ekonomická situácia gynekologicko pôrodníckeho oddelenia

Za rok 2010 bola celková strata  nemocnice 230 000 €, ale len gynekologicko-pôrodnícké oddelenie vytvorilo stratu 370 000 €, z toho žiaľ vyplýva, že na stratu gynekológie pracujú všetci ostatní lekári a pracovníci nemocnice. Mesto v roku 2007 jednorázovo vložilo do nemocnice 15 mil. korún, aby čiastočne kompenzovalo stratu. Pri tomto stave ide o dotáciu vo výške cca  200 tis €, ktoré potenciálne mesto znova jednorázovo vloží do nemocnice tohto roku. Tieto peniaze boli v rozpočte na tento rok plánované na čerpanie a spolufinancovanie z euro fondov.

Počet pôrodov sa nedá zvýšiť, napriek všetkým opatreniam, ktoré sa urobili v priebehu 1 a pol roka: rekonštrukcia budovy na hotelový typ, zakúpenie novej operačnej techniky, nástup nového kvalifikovaného lekárskeho tímu. Aj pri tomto úsilí bol  nárast pôrodov z počtu 330 za rok 2009 na 484 za rok 2010, pričom okolité nemocnice majú priemerný počet pôrodov 900 až 1100  ročne.

Ďalšími problémami s ktorými oddelenie zápasí je, že platby od poisťovní sú pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie jedny z najnižších v porovnaní s inými odbormi, nepokrývajú všetky náklady nutné na hospitalizáciu pacientiek. V tomto roku zdravotné poisťovne znížili mesačný limit na zdravotnú starostlivosť nemocnice o 15 000 eur mesačne čo spôsobuje ďalšie zníženie príjmov nemocnice o 180 000 eur ročne.

Možné riešenia situácie

1. Agel upustí od zámeru zrušiť oddelenie a bude ho naďalej dotovať. Výsledkom bude, že ostatné oddelenia nebudú môcť zlepšovať svoje služby, lebo budú finančne podporovať stratové oddelenie. Toto rozhodnutie však mesto ovplyvniť nevie.

2. Strata by sa dala čiastočne kompenzovať  napr. interupčnou stratégiou, to znamená  Levoča sa stane miestom pre interupčnú „turistiku“.  A to si neželá nik z vedenia mesta.

3. Mesto bude dotovať gynekologicko pôrodnícke oddelenie na úkor iných činností v meste ako sú napríklad školstvo, kultúra, odvoz odpadu, šport.  Alebo sa mesto pokúsiť zastaviť niektoré rozbehnuté investičné projekty a peniaze dať na gynekologicko pôrodnícke oddelenie.

4. Mesto bude dotovať oddelenie tak, že sa zadlží voči bankám a bude musieť splácať dlh na úkor iných činností mesta.

5. Mesto počká na definitívnu zmluvu s poisťovňami, ktoré k 1.7.2011 predložia návrh zmluvy, ktorá bude obsahovať možnú redukciu lôžok na inom oddelení v našej nemocnici, čo taktiež ako mesto nemôžme ovplyvniť.

 

Mestské zastupiteľstvo ma poverilo  27.4.2011, že mám vykonať všetky kroky na záchranu oddelenia a nájsť  finančné prostriedky na finančnú pomoc resp. dotáciu nemocnici. Na deň  5. mája máme na túto tému mimoriadne zastupiteľstvo. Predložím poslancom všetky možné alternatívy ako by sme oddelenie mohli zachrániť a budeme sa snažiť nájsť spoločne riešenie. Chcem, aby sme toto riešenie prijali všetci spolu bez ohľadu na to kto z akej politickej strany je. Je to dôležité rozhodnutie a musíme v prvom rade myslieť na Levoču a jej obyvateľov. Nesmieme dopustiť, aby sa gynekologické oddelenie stalo predmetom predvolebného zápasu, ale namiesto toho spolupracujme a nájdime najlepšie riešenie. Ja urobím všetko pre to, aby sme urobili správne rozhodnutie.

 

 

 

 

Vyzveme premiérku, ministra a vedenie poisťovne

11.05.2011

V posledných týždňoch sme v Levoči riešili náročnú situáciu ohľadne gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v našej nemocnici. Väčšinový akcionár predniesol jasné čísla, ktoré ukázali, že toto oddelenie ťahá nemocnicu dole a vyrába obrovské straty. Aj napriek tomu sme začali hľadať riešenia, ako jeho zrušenie zvrátiť a stiahnuť výpovede pre jedenástich [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

vilkovsky

Som primátorom mesta Levoča. Mesta, ktorého pamiatky, ale i ľudí sa oplatí spoznať. Boríme sa s problémami, ktoré sú pre mestá v našej krajine takpovediac už "povinnou výbavou", no máme aj obrovskú dávku pozitívnej energie. Presne ako sa hovorí: "Každý má svoje problémy. Niekto riedku polievku, iný malé diamanty..."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5139x
Priemerná čítanosť článkov: 2570x

Autor blogu

Kategórie

Archív