Založ si blog

Vyzveme premiérku, ministra a vedenie poisťovne

V posledných týždňoch sme v Levoči riešili náročnú situáciu ohľadne gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v našej nemocnici. Väčšinový akcionár predniesol jasné čísla, ktoré ukázali, že toto oddelenie ťahá nemocnicu dole a vyrába obrovské straty. Aj napriek tomu sme začali hľadať riešenia, ako jeho zrušenie zvrátiť a stiahnuť výpovede pre jedenástich odborných zamestnancov, z toho piatich z Levoče. Akcionár Agel Sk bol prístupný rokovaniam a aj návrhu o priamom dotovaní oddelenia z rozpočtu mesta a teda z peňazí nás všetkých. Keď už vláda začala škrtať na všetkých frontoch, aj Levoča ukázala, že nemá problém šetriť a doslova sa poskladať z verejných prostriedkov na udržanie oddelenia, ktoré má svoju neopakovateľnú históriu a tradíciu a ktoré sme pred polrokom kompletne zrekonštruovali. Je to jedna z mála skutočne lukratívnych vecí, ktoré môžeme ponúknuť nielen našim mamám, ale aj mamám z okolitých miest, ktoré sa s dôverou zverili do rúk práve našim lekárom.

No po posledných rokovaniach poisťovní sa celý problém ukazuje ako omnoho širší a hrozivejší pre celú našu nemocnicu. Už nejde len o našu snahu zachrániť jedno vysokostratové oddelenie. Z rokovaní totiž vzišla informácia, že hrozí nezazmluvnenie nielen gynekológie, ale aj detského oddelenia a onkológie, potenciálne možno aj neurológie, o ktorej sa v týchto dňoch ešte rokuje. Nezazmluvnenie poisťovňou by znamenalo de facto ZRUŠENIE týchto oddelení, čo je pre nás absolútne nepochopiteľné a neprijateľné,  nakoľko ostatné sú ziskové a prínosné pre celú nemocnicu. Všetko to súvisí s rozhodnutím vlády šetriť a rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva zrušiť celoplošne, teda na celom Slovensku 10-15% nemocničných lôžok. Preto sme sa rozhodli ešte v tejto fáze, kým sa situácia vyvíja a máme ešte nejaký priestor na jej ovplyvnenie a rokovania poslať otvorený list premiérke SR, ministrovi zdravotníctva a vedeniu Všeobecnej zdravotnej poisťovne, kde ich žiadame o zváženie týchto krokov a pomoc pri riešení tejto situácie, ktorá by mohla byť likvidačná pre značnú časť našej nemocnice. Mestá a obce totiž nie sú všemocné a existujú faktory, za ktoré sú priamo zodpovedné vyššie vládne inštitúcie. Ďakujem poslancom, ktorí to jednohlasne schválili, pretože bez ohľadu na politické strany, riešime problém nášho mesta.

 

„Vážená pani predsedníčka vlády,

V mene primátora a poslancov Mestského zastupiteľstva v Levoči Vás žiadame, aby ste sa osobne zasadili o nezrušenie oddelení v levočskej nemocnici. V súlade s rozhodnutím vlády, Všeobecná zdravotná poisťovňa smeruje k nezazmluvneniu oddelnia gynekológie a pôrodníctva, detského oddelenia,  oddelenia onkológie a potenciálne aj neurológie v našej nemocnici, čo bude mať za následok ich zánik.

Problém má dva rozmery. Nemocnica je najväčším zamestnávateľom v meste, kde už teraz je nedostatok pracovných príležitostí a zrušenie oddelení pripraví o prácu ďalších ľudí. Pritom oddelenia, ktoré sa majú formou nezazmluvnenia zrušiť, s výnimkou gynekológie, si na seba vedia zarobiť. Preto je smutné, že zamestnanci nemocnice za svoju snahu pracovať efektívne doplatia stratou práce.

Druhý rozmer problému je tiež vážny. Nevieme si predstaviť čo ponúknuť mladým rodinám v Levoči,  ak im nedokážeme zaručiť ani to, aby pre svoje deti mali adekvátnu zdravotnú starostlivosť vo svojom meste.

Na jeseň minulého roka sme v Levoči prišli o okresný hasičský zbor, Živnostenský úrad, Obvodný  úrad a o Okresnú políciu. Na konci tohto roka prídeme aj o Daňový úrad. A to nás ešte sklamala informácia o odložení dostavby diaľničného úseku Jánovce – Jabloňov, ktorý je pre náš región dôležitý.  Rozumieme snahe vlády šetriť, snažíme sa o to aj my tu „dole“ ďaleko od hlavného mesta, ale myslíme si, že takéto šetrenie už ide na úkor základných práv občanov medzi ktoré patrí aj nárok na to, aby služby štátu, ktoré financujeme svojimi vlastnými daňami a našou prácou, boli pre nás obyvateľov Levoče dostupné.

Vážená pani predsedníčka vlády, máme pocit, že plošné šetriace opatrenia vlády dopadajú na našu Levoču tvrdo a bez zváženia ostatných okolností, cítime sa ako čísla v rozpočte, ale chceme sa cítiť ako plnohodnotní občania štátu, ktorí majú rovnaké možnosti ako obyvatelia Bratislavy. My máme v našom meste na rozdiel od nich na výber iba jednu nemocnicu.

Ďakujeme Vám za pochopenie a veríme, že sa zasadíte o to, aby oddelenia v našej nemocnici zrušené neboli. Priestor a čas na to ešte je.

S úctou                                                                                                   primátor mesta Levoča a poslanci Mestského zastupiteľstva

 

www.miroslavvilkovsky.sk

 

Aktuálny stav v našej nemocnici a možné riešenia

04.05.2011

História a fakty V roku 2005 mesto Levoča prevzalo nemocnicu od VÚC aj napriek tomu, že ročný rozpočet nemocnice je vyšší ako ročný rozpočet mesta. V rokoch 2006-2007 opustilo nemocnicu takmer 40 atestovaných lekárov pre stagnáciu a slabé platové podmienky. Otvorenie konkurenčného Neurologického oddelenia v Spišskej Novej Vsi spôsobilo odchod 7 neurológov, čo [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

vilkovsky

Som primátorom mesta Levoča. Mesta, ktorého pamiatky, ale i ľudí sa oplatí spoznať. Boríme sa s problémami, ktoré sú pre mestá v našej krajine takpovediac už "povinnou výbavou", no máme aj obrovskú dávku pozitívnej energie. Presne ako sa hovorí: "Každý má svoje problémy. Niekto riedku polievku, iný malé diamanty..."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5136x
Priemerná čítanosť článkov: 2568x

Autor blogu

Kategórie

Archív